Peppar peppar

Men vi har faktiskt haft några lugna dagar med Vilden nu. Lugnt vid läggdags, kramig och mysig kille. Sen är han ju helt underbar med Miniman vilket också ligger på plussidan :-)

Miniman däremot är i sämre form. Om det är tänder eller förkylning vet jag inte men han har feber, krånglar med maten, vaknar för tidigt på morgnarna och strular en del vid middagslurarna. Nåja, bättre tider kommer!


BVC-besök

Vikt: 9.440 gram
Längd: 69 cm

Ren och skär kärlek!


BVC i morgon!

Liten jämförelse av grabbsens viktkurvor, den övre är Vildens och den andra Minimans! Vi gör rejäla barn :-)


Onsdag

Japp, onsdag idag, vilket enligt Älskling betyder gymbesök för mig :-) jaja, det är väl bara lyda då! Blir dock lite senare idag efter att Älskling vaknat. Tänkte även hinna städa bilen, hämta ett fynd jag gjort på fejjan och klättra upp på vinden för att mäta bredden på en sängram jag har där. Hmm, ser himla ambitiöst ut nu när jag tänker efter, blir hälften gjort så får jag nog vara nöjd :-)


Snygg!


Fartvidundret!

Naturbegåvning, typ tredje gången han suttit i gåstolen :-)


En aning frustrerad

Vilden har nästan alltid varit en dröm att lägga för kvällen, iaf sedan han kurades vid rätt späd ålder. Numera är varje kväll en kamp och mer än en gång har han somnat arg och ledsen, nattad av frustrerade föräldrar :-( han ska inte tvätta sig, inte ta på pyjamas, inte borsta tänderna... Säger vi A så säger han B på pin kiv! Det är så tröttsamt, för att inte tala om hur jobbigt det är för honom! Igår började han dessutom hota att göra illa mig om jag inte gjorde som han sa, men där var måttet rågat för min del! Vi satt länge igår kväll, Älskling och jag, och försökte komma på hur vi ska undkomma vissa av konflikterna. Bråk är väl tyvärr oundvikligt ibland men det vore ju skönt om man kunde minimera det hela, särskilt på kvällstid... Att somna ledsen är det sista jag önskar honom!

Tycker hela dagarna fylls av konflikter just nu, jobbigt :-(


Lilla matvraket!

Ja herregud vad han äter... Full flaska ersättning på morgonen, banan+nästan full flaska på förmiddagen, full flaska på tidiga eftermiddagen, gröt+ersättning till middag och en ganska ordentlig flaska till kvällsslurk!

Men så växer han ju och frodas också <3


Hemmagjord gröt utan konstigheter

Har med tiden blivit mer och mer emot alla dessa tillsatser och onödiga ingredienser i vår mat. När det gäller barnmat så känns ju det hela ännu onödigare, inte vill jag att mitt barn ska äta saker som jag knappt vet vad det är. Så just nu (och så länge orken finns) har jag bestämt mig för att laga all mat själv åt Miniman. Gröten som vi introducerar just nu gör jag av Saltå Kvarns Skrädmjöl. När gröten är klar tillsätter jag en klick osaltat smör och någon droppe citron (för att gynna upptaget av järn). Gröten kokar jag dessutom i en pytteliten gjutjärnsgryta för att öka på järnhalten i gröten. Till det: banan eller vilken frukt vi nu beslutat oss för att introducera för tillfället. För att jämföra innehållsförteckningarna:
 
"Min" gröt (receptet -och många andra toppenrecept- finns här)
  • skrädmjöl (blötlagd, rostad och mald havre, ekologisk dessutom)
  • smör (mjölk, salt och mjölksyrakultur)
  • citron
Nestlés milda havregröt
 
  • Skummjölkspulver
  • Havremjöl (delvis mältat)
  • majsstärkelse (billig utfyllnad!)
  • vegetabilisk olja (och då vet man aldrig vilken...)
  • rismjöl
  • vetemjöl (stora mängder gluten!)
  • maltextrakt
  • diverse mineraler och vitaminer
 
Visst fasen gav vi köpegröten till Vilden och nog överlevde han och blev en frisk och sund grabb, men nog känns det nyttigare att göra egen =) och smaken ska vi inte prata om, skrädmjölsgröten smakar supergott medan köpegröten ju smakar lite... konstgjort kanske?
 
Miniman älskar i alla fall sin gröt och klämmer nästan en hel portion redan så det är ju ett bra betyg om inte annat! Sen så får jag ju nåt att göra om dagarna när jag lagar och fixar och donar vilket också är viktigt =)

Dop!

Idag döper vi vår älskade lille grabb!


Hårt arbete lönar sig

Nu var det dags för ett lite kontroversiellt ämne även här :-)

Bakgrund: när Vilden var bebis höll vi på att duka under av sömnbrist. Enda sättet att söva honom var att mata, och sov någon längre stund gjorde han bara med bröstet i munnen. Ohållbart! BVC rekommenderade den berömda femminutersmetoden, vilket gränsar till barnmisshandel enligt mig :-/ vi testade en kväll men vi pallade inte. Nu då?

På babysimmet träffade vi en bekant som hade en flicka i samma ålder som Vilden. Vi kom in på ämnet sömn och hon sa de magiska orden som räddade oss: "Anna Wahlgrens Barnaboken" och "Sova hela natten-kuren". Vi läste in oss stenhårt på kuren och sen körde vi. Då var Vilden runt 7-8 månader. Tredje natten av kuren sov han lugnt och tryggt hela natten lång, och det har han fortsatt med i alla år sedan dess, förutom naturligtvis vid magsjukor och någon enstaka mardröm. Men även då somnar han om och sover gott, så trygg är han i sin sömn och sin säng!

Miniman är mer eller mindre "standardmodellerad" från ca 1 1/2 månads ålder, dvs vi har försett honom med fasta och tillräckliga mat- och sovtider och lärt honom att somna på egen hand. Det enda jag ångrar lite är införandet av tutten, men gjort är gjort och spädisar måste ju tillfredsställa sitt sugbehov på något vis. Hellre tutten än jag om vi säger så!

Tutten gjorde dock att vi inte såg till att införa rutiner för att få honom att somna om utan vi gjorde det enkelt för oss och stoppade bara in tutten. Vips, sömntrubbel... Helt plötsligt åker tutten ur fjorton gånger per natt.

Så nu kör vi en sova hela natten-kur på Miniman. Vi har gjort bort tre nätter och de två senaste har han sovit elva timmar i sträck, utan tutte och utan nattmål. Visst kommer det att komma några bakslag och dagslurarna sitter inte stenhårt ännu men vi kommer dit! Är så glad och tacksam att vi fick nys om Annas metoder, att lära sitt barn att vara trygg i sig själv och kunna somna och somna om själv är nog den bästa gåva man kan ge!

Som sagt, kontroversiellt ämne, och jag förväntar mig inte att alla ska ropa "hurra!" och göra som vi men det här är VÅRAN solskenshistoria :-)